Właściciel start-upu który nigdy nie uruchomił swojego ICO, postanawia sprzedać projekt na eBay za 60 000 dolarów

Właściciel start-upu który nigdy nie uruchomił swojego ICO, próbuje sprzedać swój pomysł na eBay za 60 000 dolarów, według ogłoszenia zamieszczonego w serwisie internetowym oferta kończy się w piątek, 29 marca tego roku.

Start-up otrzymał nazwę „Sponsy” a opisywany jest jako projekt blockchainowy, w pełni gotowy do uruchomienia ICO i STO. Twórca w swojej ofercie podkreśla, że jego pomysł był audytowany przez firmę inwestycyjną oraz został zatwierdzony przez bankierów zajmujących się wyborem nowych inwestycji. Jakby komuś to nie wystarczało, ogłoszenie informuje, że rozwiązania rozwijane przez Sponsy współgrają z przepisami Unii Europejskiej oraz Stanów Zjednoczonych.

Dodatkowo ogłoszeniodawca twierdzi, że projekt ma „solidną społeczność” w mediach społecznościowych z ponad 10 000 polubień na Facebooku i 8 000 subskrybentów na Twitterze. Jednak ich profil był aktualizowany tylko dwa razy na miesiąc odkąd ogłoszona została sprzedaż tokenów w grudniu ubiegłego roku. Posty mają średnio około 10 polubień. Podobnie wygląda sytuacja na Facebooku, gdzie posty komentowane są losowe przez boty symulujące zwykłych użytkowników.

Sponsy zaznacza, że jest oceniony na „popularnym” ICO trackerze – ICO Bench. Jednak ich ostatnia ocena wynosi 2.9, a projekt nie posiada żadnych ekspertów biorących udział w jego rozwoju.

Financial Times skontaktował się z twórcą Sponsy, aby dowiedzieć się dlaczego ICO nigdy nie wystartowało. Komar wyjaśnia, że firma przegapiła swoją szansę podczas bumu na ICO w 2017 roku, a teraz i poźniej w 2019 roku nikt nie będzie zainteresowany ich tokenami.

Komar, doradza swoim potencjalnym następcom, że obecnie lepiej skupić się nad rozwojem produktu niż nad uruchomieniem kampanii ICO.

Przytłaczająca popularność ICO w 2017 i na początku 2018 roku była opisywana przez społeczność krytpowalutową jako „hype” jednak obecnie wielu ekspertów uważa, że bum na ICO dobiegł końca. W trzecim kwartale 2018 roku, od lipca do września, finansowanie ICO spadło o 48%.